Ben je ambtenaar, werk je in de social-profit sector of ben je een bouwprofessional? Ongetwijfeld kan Woonwijzer ook voor u een verschil maken.

Gericht doorverwijzen

Inwoners met vragen rond wonen of energie kunnen doorverwezen worden naar de adviseurs van Woonwijzer.
De dienstverlening is gratis voor de inwoners.

De meest efficiënte doorverwijzing is ons contactformulier voor professionelen.
Van zodra je de vraag ingediend hebt kom je te weten welke adviseur de vraag zal opvolgen en wanneer.
De meeste vragen worden binnen de werkdag behandeld.

Stel je vraag online

Alle andere contactmogelijkheden vind je op de pagina CONTACT.

Wil je onze algemene folder ter beschikking stellen aan inwoners of klanten?
Mail naar info@woonwijzermeetjesland.be en we bezorgen je met plezier onze folder.

Werken rond afval met kwetsbare gezinnen

Woonwijzer Meetjesland, Ecolife vzw en IVM hebben samen twee methodieken ontwikkeld om te werken rond afval met kwetsbare gezinnen. Er werd een individuele methodiek en een groepsmethodiek ontwikkeld. De methodieken konden ontwikkeld worden dankzij de projectsteun van provincie Oost-Vlaanderen. De methodieken worden hier vrij ter beschikking gesteld voor alle professionele of vrijwillige welzijnswerkers die gezinnen bereiken of begeleiden.

Lees meer

Ondersteuning lokaal woonbeleid

Woonwijzer Meetjesland ondersteunt en adviseert de gemeentelijke overheden in het uitvoeren van beleidsopdrachten.

Je kan bij Woonwijzer terecht voor bijvoorbeeld:

  • procedures in het kader van woonkwaliteitsbewaking
  • opmaak en beheer van het leegstandsregister
  • organisatie van lokaal woonoverleg
  • voorbereiden gemeenteraadsbesluit of lokale reglementering rond wonen
  • opvolging bindend sociaal objectief
naar de pagina woonbeleid

Aangepast wonen voor senioren

Op het grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen zijn 4 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ter ondersteuning van het lokaal woonbeleid actief (kortweg IGS-projecten). Het gaat over de projecten Goed Wonen in Nevele en Wachtebeke, Intergemeentelijke Woonwijzer, Wooncentrum Meetjesland en Woonplus. De IGS-projecten merkten dat de problematiek van onaangepaste woningen voor senioren zich op het terrein sterk laat voelen, maar dat er binnen de werking van de IGS-projecten slechts beperkt aandacht gegeven kon worden aan de doelgroep senioren en de thematiek van levenslang wonen. Daarom voerden de IGS-projecten, met de financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen, in 2016 een project uit met betrekking tot woningaanpassing voor senioren. Het project had enerzijds tot doel om senioren en mantelzorgers te informeren en sensibiliseren rond aangepast wonen. Anderzijds was het de bedoeling om senioren die hun woning wensen aan te passen toe te leiden en te begeleiden bij het effectief uitvoeren van de werken. Aangezien het gaat over woningaanpassing in een context van ouderdom, ziekte of beperking zijn de thuiszorgactoren een belangrijke partner. Voor de uitvoering van het project werd dan ook samengewerkt met de thuiszorgactoren Familiehulp, Familiezorg Oost-Vlaanderen, CM Dender en Waas en de dienst Maatschappelijk Werk van de Bond Moyson, die de individuele begeleiding voor de woningaanpassing voorzien. De acties uit het project en de projectaanpak worden hier vrij ter beschikking gesteld voor alle professionele of vrijwillige welzijnswerkers die senioren en mantelzorgers willen bereiken of begeleiden.

Lees meer

Activiteit ondersteunen

Wil je een activiteit organiseren voor je vereniging of voor de inwoners rond wonen of energiebesparing? Zoek je een partner om een project uit te voeren? Woonwijzer heeft heel wat expertise in huis. Gecombineerd met een flinke dosis werklust overwegen we dus graag hoe we u kunnen ondersteunen. Neem hiervoor contact op met de coördinator Bert Seys.

Woonwijzer Meetjesland is een afdeling van SOM vzw in samenwerking met en met financiële steun van het Vlaamse Gewest, de Provincie Oost-Vlaanderen en de gemeenten / OCMW’s Aalter, Assenede, Eeklo, Kaprijke, Knesselare, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Wachtebeke en Zomergem

Som vzw
De Meerling
Som vzw
Som vzw
Som vzw
Som vzw
Bart MestdaghVOOR PROFESSIONELEN